Tuesday, November 10, 2009

PENJAGAAN HAMSTER HAMIL DAN SELEPAS BERANAK


Aku memang minat dengan hamster..
so aku banyak wat research tentang hamster...
Ini antara langkah penjagaan hamster hamil dan selepas beranak..


==> inilah contoh anak hamster yang baru lahir...
( gambar hiasan )

Ciri hamster hamil adalah :

1. Bentuk tubuh bulat ( gemuk semacam je ), perut bahagian belakang membuncit

2. Menjadi sangat agresif ( suka mengigit tangan tuannya ) dan sering menyerang si jantan

3. Makan dan minum lebih banyak dari biasa ( kuat sangat minum )

4. Mulai membuat sarang ( selalu mengkais2 serbuk kayu mcm nak buat sarang )

5. Puting susu membesar dan terlihat sangat jelas ( selalu la belek2 hamster anda!! )

6. Kadang ciri-ciri 1 dan 2 akan terlihat menjelang mau melahirkan


Cara merawat bayi hamster :


1.Berikan makanan yang cukup supays si ibu tidak kekurangan gizi

2. Singkirkan mainanan dalam sangkar ( roda dan sbgainya )

3. Memidahkan si jantan, lebih baik jika sebelum si bayi lahir.

4. Jangan memegang bayi hamster secara langsung dengan tangan anda.

5. Jangan terlalu sering melihat ibu hamster yang sedang menyusui babynya.

6. Jangan mengganti serbuk sebelum sang bayi berumur lebih dari 1 sampai 2 minggu

7. Berikan air minum yang secukupnya.


Cara merawat HAMSTER yang baru melahirkan anak:


1. Pisahkan hamster lain termasuk jantanya, biarkan dia sendiri bersama babynya..

2. Bersihkan semua kandang termasuk tempat makan dan minumnya.

3. Kurangi serbuk kayunya ( jangan sampai hamster tengelam )

4. Tutupkan area kandang dengan kertas atau kain agar terlindung dari cahaya, kerana hamster lebih sukakan dalam keadaan yang gelap.

5. Jangan memegang anak dan ibunya kerana jika baby hamster berbau lain ( bau manusia ) mungkin di makan oleh ibu atau dibiarkan oleh ibu.

6. Berikan gizi yang cukup :

a. Susu strawbbery jelli

b. Putih telur yang direbus dan dihancurkan

c. Tablet corella

7. Jangan selalu melihat hamster..nanti stress pulak or gila meroyan..hamster ni macam manusia jugak tau..hehehe...



Bestkan kalau dapat hamster byk n comel macam ni!!!
Kalau suka LIKE sahaja. Terima Kasih Singgah.

32 comments:

  1. thnkz 4 d information..=)
    sy baru beli hamster...mmg perlu kan sgt info2 yg cam ni..
    b4 nie pernah ternak gak..tpi berhenti di tgh jln sebab kematian nye..heh3..

    thnkz babe..;)

    ReplyDelete
  2. bila bapa hamster boleh disekalikan dalam kandang si ibu hamster?

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu x slh sy sebulan bru blh sekalikan... tu pun klu anknye dh leh berdikari

      Delete
  3. tq..sori sebab tak check komen baru sekarang check. Kalau nak satukan dengan bapa. biarlah anak2 dah tumbuh bulu. anak2 dah boleh makan. Tapi kalau tak nak siibu cpt hamil. jangan satukan dulu

    ReplyDelete
  4. hamster saye baru beranak 3 ekor selepas 1 mggu ibu diye mati so mcm mane nak jage anak diye pulak coz mak diye dah x ade???? please msg me at facebook thank........... facebook.com/thecrow02

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Info beguna bg mereka yg baru berjinak2 nk bela hamster.

    ReplyDelete
  7. thnks sbb kongsi pengalaman...hamster sya baru 2 minggu melahirkan 8ekor ank ...tp 4ekor dr nye di makan oleh ibu hamster..tp 4 lagi kini hidup sihat..tengah memikirkan makanan ape yg saya perlu bagi utk baby hamster...

    ReplyDelete
  8. saya ada masalah..hamster sya melahirkan anak dan ini first time saya membela nye..ibunye dapat melahirkan 6 ekor tapi 3 mati dan 2 mati dimakan ibu..hanya seekor jer yg hidup..seminggu kemudian saya tgk ibunyer luka di tepi mukanyer..cam mana die boleh mendapat luka tu???sya takut untuk sentuh kalo bertambah teruk..tolong sya

    ReplyDelete
  9. nk tnye nie aritu hamster sye branak tp ibu dye mkn tinggal 2 ekor jer.......nie sye nk tnye le tntng tu mybe awk tau.........

    ReplyDelete
  10. hamster aku baru jer branak...semua 6 ekor....p seokor mak dia makan...kenapa?

    ReplyDelete
  11. sebabnye ibunya tawu anaknye tak blh hidup lame.

    ReplyDelete
  12. cool larh. thanks for info..
    hamster aku da beranak and dye tk mkn ank dye pun. :)

    ReplyDelete
  13. hamster sy smlm baru beranak...7 ekor...sume mati..mak dia mkn..huhu..sedeh btul....

    ReplyDelete
  14. mcm mne kalau hamster baru beranak mak dia mati.. hamster saya ibu dia mati..

    ReplyDelete
  15. pernah dulu 2006, sy bela.. ibu dia beranak dapat 4 ekor..
    Silap sy tk da ilmu pergi pegang 4-4 ekor baru lahir tu.. apa lg mati lah :'(
    Sy fobia terus nak bela hamster, tp sekarang sy da bela balik, rindu pulak sy.. Dan terima kasih atas info info awak :) kalau dah ada ilmu cara nak bela hammy ni, tk goyah la sy nak bela anak2 nya lagi :')

    ReplyDelete
  16. apa nk buat kalau mak dya x layan anak dya yg baru dilahirkan ??

    ReplyDelete
  17. sya ada 3 ekor hemster, 2jantan 1betina.. tak papa ka tu sekandang.? yg betina dh beranak 9ekor.. disebabkan hepy sye pegang trus jdi mak dia mkan 5ekor.... huhu...

    ReplyDelete
  18. sye bela sepasang hmster, skrg, dh ade 4 ekor ank yg dh brusia 1bulan, n btina 2 bkal beranak lg, yaay rmai gler ank2 buah sye skrg hehe :)

    ReplyDelete
  19. saya bru jer bli hari ni..bli yg kecik..sepasang..sy tak tau sangat pasal hamster ji..thanks for the info

    ReplyDelete
  20. sye ade sekor hamster jantan...tiga hari lepas saya beli ibu hamster and anaknye sekali...so kiranya hamster jantan sye dapat anak express...agak2 dia (jantan) boleh terima x anak tirinya tu...

    ReplyDelete
  21. makan gizi tu nak beri semua ke?

    ReplyDelete
  22. hamster sya lahirkan baby die pada 1 ramadhan lepas..excited sgt dpt 8ekor anak...n bole nampak sdiri lg die lahirkan babies die..tp skg da tggl 3ekor..5ekor mati tbe2 xtaw kenapa...mgkn sakit..tp xtaw die kne sakit ape...terkilan sgt sbb xdapat jg diorg smpi besar..skg sya risau 3ekor tu tkot diorg pun sakit sbb tgk mata diorg mcm xsihat..sape2 ada info x bole tlg..risau n sedih sbb sekor2 da pegi..:(

    ReplyDelete
  23. my hamster bru beranak 9 ekor smlm...comey2..tp x berani nk pgg.. c ibu jahat, bla npk sy tgk, dia ggt2 besi2 kndang diye..huhu...tkt plak nk pgg dia...

    ReplyDelete
  24. saya ada beli sepasang hamster.bila saya check balik,rupa rupa nye 2-2 betina.lepas tu saya beli hamster jantan pulak utk dibuatkan 'suami' ... tak lama kemudian,kedua-dua hamster betina tu bunting . mereka beranak pada hari yg sama.masing masing ada 6 anak,kalau dicampurkan jadi 12 ekor anak.isteri pertama beranak pada awal pagi,isteri kedua pulak beranak pada tengah hari.sekarang anak hamster saya tinggal 9 .

    ReplyDelete
  25. ohhh~ thanks :D haster saya dulu pernah beranak sosatu keluarga cemas~ pegang anak dia letak dalam baldi~ sebab anak dia belumur dengan tanah tempat dia berak *kenapa lah tempat dia nak beranak tak strategik langsung! -_-* sebab tu terpaksa pegang lepastu kitaorang letak balik anak dia,esok paginya!!!!!!!!!!! err~ traumaa kot,semuanya ada 4 ekor, sekor tu kepala dah takde~ sekor lagi otak takde~ sekor lagi still hidup tapi padan dah kena gigit~ cuma sekor je yang sempurna~ kitaorang terpaksa pegang mak diaa untuk susukan~ menggelupur habiss~ erhhh, akhirnya~ sekortu pon mati~ sebab susu takde~ :"(

    ReplyDelete
  26. owh..okay..thank yew sebb bgi tahu cara2nya k..hemster sy bru melahirkn anknye..hemster sy melahirkn anaknye sbanyk 6 ekor sahaja...sy nk tnya sikit..klau hemster masukkn anknye dlm mulut apa maksudnye??...hemster sy dy msukkn anknye dlm mulutnye..lpastu dy kluarkn blik..apa mknanye??...ley bg tahu dkt sy x mksudnye...ley yew??...

    ReplyDelete
  27. Mcm mne nk jaga bby hamster ye sye ade hamster yg bru lahir kan ank usia bby hamster tu 10 hari je mslh nye skrg ibu die dh lari enth kmana mybe hubby sye lpa ttp die punye pintu pls pm kat fb sye...mamamuiz92@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  28. Salam..nk tnye..kalo hamster dah 2 mggu beranak then ank2 die mati..ley x satukan tros btine ngn jantan tuh?ke kne tunggu subln jgak?

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum kak.. saya nak tanya kenapa... ibu hamster makan anak dia.... apa sebab2 dia.... makanan n minuman cukupp...

    ReplyDelete