Followers

Saturday, March 31, 2012

Tips Hamster Yang Suka Gaduh.

Assalamualaikum semua,

Lama sangat tak update blog hamster ni. Maklumlah dah tak bela hamster lagi. Sedih bila jenguk blog ni tapi apakan daya semua tinggal kenangan.
Tapi sepanjang aku bela hamster, sedikit sebanyak aku dapat pengalaman menjaga mereka dan sedikit tips untuk dikongsikan kepada pemelihara hamster.

Bagaimana kalau hamster kuat bergaduh antara satu sama lain?


Jawapan : Sepanjang aku pelihara hamster memang hamster ni ada masanya suka bergaduh. Terutama sekali bila mereka sudah matang atau "biang" ingin mencari pasangan hidup@ nak mengawan. So mereka akan bersikap agresif. Tips yang aku perolehi daripada penjual hamster yang berpengalaman. Letakkan serbuk bedak baby di sekitar kandang ( jangan terlalu banyak, ada bau-bau pun cukup ) dan sapukan sedikit bedak baby dibulu semua hamster. Asalkan bau dia sama. Jangan letak bedak yang bau dia lain-lain ye. Kena satu bau yang sama, so dapatlah kurangkan pergaduhan mereka.

Contoh bedak yang boleh digunakan :



Tips : Brand bedak baby brand lain pun boleh guna tapi bau jangan terlalu kuat. Bedak baby ni sesuai digunakan kerana ianya lembut berbanding bedak wangi lain yang baunya yang terlalu kuat.



Kalau hamster anda masih bergaduh lagi walaupun "mereka sudah sama bau"..maka perlulah dipisahkan rumah mereka/ asingkan tempat tinggal kerana mungkin akan mengundang kematian. Tandanya mereka memang tak boleh bersama la tu. So jaga mereka elok-elok yer.

Gambar : From Google.

Friday, September 30, 2011

Friday, April 22, 2011

Hamster Bukan Tikus, Tiada Istilah Kencing Tikus Pada Hamster

Hamster kesayangan tapi mereka sudah tiada :(


Assalamualaikum..
Dah lama sangat tak update my second blog. Ramai yang inginkan pendedahan pasal hamster.
Mungkin masih ramai yang "jakun" lagi pasal hamster. Mereka menganggap bahawa hamster seperti TIKUS. Kepada yang tidak ada pendedahan tentang hamster mesti mengatakan bahawa HAMSTER sama seperti TIKUS iaitu pembawa penyakit tambah-tambah pula kemunculan virus kencing tikus yang dikatakan boleh meragut nyawa.

Perbezaan :

!. Ukuran hamster dan tikus jauh berbeza. Bahagian belakang tikus lebih panjang berbanding hamster.
2. Hamster tidak boleh hidup di tempat berair/ lembab tapi tikus boleh bermaksud boleh hidup tempat lembab.
3. Ukuran tubuh hamster lebih kecil berbanding tikus.
4. Hamster mudah jinak dengan manusia tapi tikus? try la bela..jot-kot mengigit je kerjanya.
5. Hamster lebih pembersih dari tikus.

Di sini jelaslah bahawa banyak beza antara tikus dan hamster. Walaupun mereka dari golongan pengerat tapi mereka serupa tapi tak sama!!
Kencing tikus berpunca daripada jankitan kuman dari kencing tikus. Ok.. tikus suka mencari makanan di tempat-tempat tercemar seperti sisa sampah dan hidup di kawasan yang berpotensi tinggi penularan penyakit seperti kawasan kumbahan dan tempat yang kotor ( kawasan sampah sarap ) tapi hamster sentiasa diberi makan dengan teratur..hidup di dalam cage dan bersih.. Jadi banyak bezanya. Lagi pun hamster sangat sensitif dengan persekitaran yang kotor dan mudah mati kalau tak take care dengan baik..

Info lain sila ke KOSMO

dan bahaya kencing tikus di BERITA HARIAN


Kalau inginkan lagi info jangan segan silu google..jangan risau hamster merupakan haiwan kesayangan yang bersih sama seperti kucing. Masa mula-mula aku bela hamster ayah aku pun berpendapat seperti itu iaitu hamster sama seperti tikus tapi bila dah lama bela dia pula yang sayang.. Ternyata apa yang difikirkannya TIDAK SAMA SEPERTI YANG DIJANGKAKANNYA.. Hamster haiwan yang bersih, HAMSTERS is PET not RAT..

http://4.bp.blogspot.com/_wGCq5-udNl8/S7yeMMz17PI/AAAAAAAAFWk/EB4_3-SWTgk/s400/tikus.jpg
Gambar dari Google
Ini baru tikus..hambikk kau bela la tikus ni!!

Wednesday, December 15, 2010

PENGUMUMAN!! PENTING!!

Salam..
Rasanya dah lama tak update blog comot ini..
Okey..sekarang i nak bagi pengumuman ini..
Sekarang segala kandungan dalam blog ini i dah transfer ke blog utama i..
So kalau ada apa-apa about hamster i update kat BLOG MISS FARAH

Tapi blog ini tetap wujud..cuma i tak update sahaja..
Penat weh nak manage 2blog..mesti ada yang dipinggirkan dan bersawang blog itu..hehehe...

Tapi i memang taknak DELETE blog ini sebab i sayang kat blog comot ini..
Tapi kalau i rajin memang i akan update kat sini..
Cuma kandungan blog yang lepas-lepas i dah transfer kat SINI

Tapi jangan risau sebab info tetap macam biasa dan tak terusik hehee,,

ok tata..