Friday, April 22, 2011

Hamster Bukan Tikus, Tiada Istilah Kencing Tikus Pada Hamster

Hamster kesayangan tapi mereka sudah tiada :(


Assalamualaikum..
Dah lama sangat tak update my second blog. Ramai yang inginkan pendedahan pasal hamster.
Mungkin masih ramai yang "jakun" lagi pasal hamster. Mereka menganggap bahawa hamster seperti TIKUS. Kepada yang tidak ada pendedahan tentang hamster mesti mengatakan bahawa HAMSTER sama seperti TIKUS iaitu pembawa penyakit tambah-tambah pula kemunculan virus kencing tikus yang dikatakan boleh meragut nyawa.

Perbezaan :

!. Ukuran hamster dan tikus jauh berbeza. Bahagian belakang tikus lebih panjang berbanding hamster.
2. Hamster tidak boleh hidup di tempat berair/ lembab tapi tikus boleh bermaksud boleh hidup tempat lembab.
3. Ukuran tubuh hamster lebih kecil berbanding tikus.
4. Hamster mudah jinak dengan manusia tapi tikus? try la bela..jot-kot mengigit je kerjanya.
5. Hamster lebih pembersih dari tikus.

Di sini jelaslah bahawa banyak beza antara tikus dan hamster. Walaupun mereka dari golongan pengerat tapi mereka serupa tapi tak sama!!
Kencing tikus berpunca daripada jankitan kuman dari kencing tikus. Ok.. tikus suka mencari makanan di tempat-tempat tercemar seperti sisa sampah dan hidup di kawasan yang berpotensi tinggi penularan penyakit seperti kawasan kumbahan dan tempat yang kotor ( kawasan sampah sarap ) tapi hamster sentiasa diberi makan dengan teratur..hidup di dalam cage dan bersih.. Jadi banyak bezanya. Lagi pun hamster sangat sensitif dengan persekitaran yang kotor dan mudah mati kalau tak take care dengan baik..

Info lain sila ke KOSMO

dan bahaya kencing tikus di BERITA HARIAN


Kalau inginkan lagi info jangan segan silu google..jangan risau hamster merupakan haiwan kesayangan yang bersih sama seperti kucing. Masa mula-mula aku bela hamster ayah aku pun berpendapat seperti itu iaitu hamster sama seperti tikus tapi bila dah lama bela dia pula yang sayang.. Ternyata apa yang difikirkannya TIDAK SAMA SEPERTI YANG DIJANGKAKANNYA.. Hamster haiwan yang bersih, HAMSTERS is PET not RAT..

http://4.bp.blogspot.com/_wGCq5-udNl8/S7yeMMz17PI/AAAAAAAAFWk/EB4_3-SWTgk/s400/tikus.jpg
Gambar dari Google
Ini baru tikus..hambikk kau bela la tikus ni!!

5 comments:

  1. betul tu...hamster bukan nye tikus...tak same

    ReplyDelete
  2. oh... teringin nak bela hamster,,sblum ni bela kucing jer... susah x nak jaga dia??

    ReplyDelete
  3. Banyaknya tikus...tak sanggup jaga binatang kecil ni

    ReplyDelete
  4. entri ni mampu menyelamatkan tikus aku hampir dijual. huhu. tengkiuuu.

    ReplyDelete